YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
ALANIN TANIMI:Yiyecek-içecek hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI:Yiyecek-içecek hizmetleri alanı altında yer alan mutfak dalı ile aşçı, pastacılık dalı ile pastacı, servis dalı ile servis elemanı, bar dalı ile barmen-barmaid, hosteslik dalı host-hostes meslek elemanlarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
SEKTÖR:Turizm sektörü sanayi devrimi ile birlikte ortaya çıkmış ve ilk toplu turizm hareketleri İngiltere'de Tomas Cook tarafından başlatılmıştır. Demir yolları ile sağlanan toplu ulaşım imkânı, turizm hareketlerini ortaya çıkarmıştır ve zaman içinde diğer ulaştırma araçlarının hızla gelişmesi sonucu turizm, günümüzdeki boyutlara ulaşmıştır. Yiyecek içecek sektörü turizm sektörü ile aynı dönemde endüstriyel anlamda ortaya çıkmıştır. Çalışan kesimin dışarıda yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayan bu sektörün ilk işletmesi "restaurant" isimli bir çorbacı dükkânı iken bugün bu sektör yiyecek-içecek üretimini, saklanmasını, taşınmasını ve servisini de kapsayan; uluslararası işletmeler şeklinde büyüyebilen dev bir sektöre dönüşmüştür. Bu kapsamda sektör konaklama işletmelerinde, ulaşım araçlarında, kamu ve özel kurumları ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde faaliyet göstermektedir. Toplumların sosyo-ekonomik yapılarının hızla gelişmesi bu sektörün gelişmesini hızlandırmaktadır. Diğer sektörlere pozitif etki yapan bir sektör olarak yiyecek içecek sektörü, tarım, inşaat, dekorasyon, makine, ulaştırma gibi sektörlere de ek katma değer sağlayıcı etkisi vardır. Günümüzde turizm sektörünün en önemli bileşen sektörü yiyecek içecek sektörü olarak ortaya çıkmıştır. Yiyecek içecek sektörünün temel özelliği üretim ile tüketim eş zamanlı olmasıdır. Bu durum üretimin sunulduğu nihai tüketicinin anlık isteklerine uygun üretim ve hizmetin sunulmasını gerektirmektedir. Bu nedenle diğer sektörlerden farklı olarak nihai tüketicinin üretim ve hizmet üzerinde etkisi daha yoğundur. Yiyecek içecek üretimi ve servisi; insan emeğinin en yoğun olarak kullanıldığı ve otomasyonun sınırlı olduğu bir sektördür. Yiyecek içecek hizmetlerinin sağlıklı, temiz, hijyenik ortamlarda üretilip servise sunulması temel uzmanlık gerektiren becerilerin başında gelmekte ve bu mesleği yapacak elemanların eğitimini önemli kılmaktadır. Misafir memnuniyetinin ön planda tutulduğu bu sektörde kişisel tercihlere uygun hizmetler sunabilmek kalifiye iş gücünün yeterli miktarda olması ile sağlanabilir. Sektörün günlük yaşantımızın temel gereksinmeleri olan yeme ve içme konusunda uzmanlık gerektiren gerçek bir sektördür.
DAL PROGRAMLARI,TANIMLARI VE AMAÇLARI:
PASTACILIK
MUTFAK
İSTİHDAM ALANLARI:Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2. Pastanelerde,
3. Kurum mutfaklarında,
4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
5. Yemek fabrikalarında,
6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
7. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.
Beğen |
14 kişi beğendi