ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Çocuklar yaşamın ve toplumun umut kaynağıdır. Bu günleri yarına taşıyacak olan çocuklarımızın eğitimi, toplumumuzun geleceği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle çocuk gelişimi ve eğitimi alanı tüm toplumlar için eğitimin başlangıç noktasını oluşturur.
Yapılan bilimsel araştırmalar, 0-6 yaş arasında okul öncesi eğitim alan çocukların , sosyal duygusal, zihinsel ve bedensel gelişimlerinin yaşıtlarına oranla daha başarılı ve gelişmiş olduğunu ortaya koymaktadır.
Çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini benimseyen 0-18 yas çocuklarının gelişim özelliklerini tanıyıp, alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan onların sorunlarını giderici önlemler alabilen özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanıyıp, bu çocuklar için uygun eğitim ortamını düzenleyebilen. anne sağlığı konusunda bilinçli, okulöncesi eğitim kurumlarında program hazırlayıp uygulayabilen, çocukların gelişen teknolojiye uygun eğitici oyuncaklar hazırlayabilen, kendi alanındaki mesleki ve teknik becerilerini kullanarak iş yerindeki ve çevresindeki sorunları çözümleyebilen, teknolojik gelişimlere açık, girişimci, problem çözme becerisine sahip, çevresiyle uyumlu olan eleman yetiştirmeyi hedeflemektedir,
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANININ AMACI
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirilir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanının Altında Yer Alan Dallar
1-Erken Çocukluk Eğitimi
MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Çocuk gelişimi ve eğitimi alanını tercih edenlerin; İş ahlakına sahip, Dil bilgisi kurallarını bilen ve diksiyonu düzgün, Görgü kurallarını bilen ve uygulayan, Fiziksel- ruhsal yönden sağlıklı olan, El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Yaratıcı, araştırıcı ve gelişime açık, İletişim becerilerine sahip, Ekip çalışmasına uygun, Planlı, Organizasyon yapabilen, Pratik bir şekilde problemleri çözebilen, Hoşgörülü ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Okul öncesi öğretmeni çalışmalarını ham açık hem de kapalı havada yapar. Öğretmen görevini yaparken diğer çalışanlarla is birliği ve eşgüdüm halindedir. Çocukları seven, sabırlı ve yaratıcı kişiler bu meslekte mutlu olurlar.
EĞİTİM VE KARİYER İMKẬNLARI
Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği (Açık Öğretim) ,İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği, Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu bölümlerini tercih edebilirler. Lisans eğitim süresi 4 yıldır.
Ayrıca, Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, Çocuk Gelişimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde çalışma olanağı vardır.
Bu bölümden mezun olanlar Sağlık Bakanlığı ve MEB'e bağlı yuva ve kreşlerde çocuk gelişimi elemanı, hastanelerde yatan çocukların eğitim ve eğlence etkinliklerini sağlayan yardımcı hastane elemanı. hastanelerde ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde sağlam çocuğun fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman, oyuncak sanayisinde tasarımcı ve arge elemanı , televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı, çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.
Okul öncesi çocuğun eğitim sorunlarına verilen önem ve açılan yuva, kreş, bakımevi sayısı arttıkça, çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarına duyulan ihtiyaç da artacaktır, Çalışma alanı ve kurum çeşidinin fazla olması iş bulmayı kolaylaştırmaktadır.İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisans üstü eğitim alabilirler.
Beğen |
16 kişi beğendi